Jsme LOHAS?

Nejsme eko. Nejsme bio. Nezajímají nás certifikáty a neskandujeme s transparenty u Temelína a neusilujeme o jeho zavření (navíc si myslím si, že je víc eko než ostatní zdroje… pozn. Veronika). Přesto nám není lhostejné, jak žijeme a jak působíme nejen na sebe, ale i na vše ostatní. Co tedy jsme? Jsme LOHAS (Lifestyles of Health and Sustainability)? Zúčastnily jsme se blogerské výzvy…

trh3

Milujeme kupříkladu farmářské trhy. Chodíme na ně celkem pravidelně.

Veru, co všechno nakupuješ na trzích? A proč?

Podle nálady… Mám je prostě ráda a záleží jak zrovna vyjde čas: od toho se odvíjí jak nákup, tak výběr trhu – nejradši mám Jiřák, ale někdy skočím jen na Háje, protože to mám blízko. A pak záleží a sezóně. Teď ještě moc ovoce/zeleniny pochopitelně není, takže se to scvrkne na bylinky, které po zimě doplňuji (ať už proto, že to byly letničky nebo se mi je povedlo – jako letošní zimu usušit… naštěstí to většina přežila), nějaké to pečivo od malovýrobců, mléko… takové ty normální věci. Líbí se mi, že jsou tam živí lidi. A se spoustou z nich se dá popovídat o tom co prodávají (miluju zahradníky). Když má výrobce vztah k tomu co dělá, bude to dělat lépe a rozhodně šetrněji. (pokud to není úplný debil co myslí krátkodobě, že… )

trh2

Já se přiznám, že na trh chodím především kvůli atmosféře, prostě mě baví ten ruch, ti lidé, to prostředí. Ale moc ráda tam nakupuju zeleninu a ovoce. S tím ze supermarketů se nedá srovnat. A taky bylinky! Jelikož jsem špatný pěstitel ani na to nemám moc podmínky a domů na zahrádku daleko, takže z tohohle pohledu trhy vítám. Pečivo nebo šunku či ryby tam doposud nekupuju, to je pořád mimo můj finanční rozpočet. Ale i tak se mi líbí myšlenka, že svými nákupy místního zboží podporuji naše pěstitele, chovatele. Nakonec, proč kupovat něco, co se k nám vozí tisíce kilometrů daleko, pokud stejnou alternativu máme k dispozici i tady doma?

trh7

A taky milujeme módu. Víte, že i móda a udržitelnost se dá skloubit?

Hele, víš co je to slow fashion? Na to jsem narazila nedávno na Zootu. Vlastně jde o to, že se móda recykluje.  Jakože nekupuješ desítky nových hadříků každý měsíc z módních řetězců, ale spíš vyzobáváš jednotlivé kousky třeba ze sekáčů, protože takové jsou evidentně dost vytrvalé na to, aby se daly nosit víc než jednu sezónu a navíc pořád chic. Já v podstatě slow fashion provozuju už hodně dlouho, jen jsem nevěděla, že se tomu tak říká :) Je to svým způsobem hobby. Trošku adrenalinku, co tentokrát v tom sekáči najdu za poklady…

trh5

V životě jsem o tom neslyšela. Ale to je tím, že já prostě do sekáčů nechodím a ani nic podobného nevyhledávám, takže mě pak míjí i takovéhle pojmy…. Prostě tam nikdy nic nenajdu. Nesnáším prohrabávání se oblečením, kde nic nevidím. Ty haldy. Věšáky. A tak. Radši jdu po běžných obchodech pro věci, které nejsou „módní“ – černá trika. Jednobarevné svetry. Cardigany. Oblečení, které můžu nosit každou sezónu. A vymýšlím k tomu jen doplňky (které často nakupuju velmi ne EKO způsobem na internetu z Číny… ale co se tam dnes nevyrábí, že… Taky ale některé věci sama tvořím, to abych tady nebyla úplně za černou ovci)

trh6

No ale třeba ÝBRKÝBL, na kterém jsme spolu minulý víkend byly, byl fajn, ne? Nakonec jsem se tam rozjela víc než jsem chtěla, ale tak zase nech tam 6 úžasných kousků dohromady za osm stoveček, to se nedá… :) Tak jen doufám, že podobných akcí bude přibývat a to nejen v Praze, která je na ně extrémně bohatá (vzpomenu třeba Jarmark OnaDnes, Dyzajn Márket nebo již neprobíhající CODE:MODE, tam jsem taky chodila ráda). Líbí se mi to, že oblečení, které je ještě vysoce nositelné, zachovalé a v podstatě nemá chybičky, nemusí být vyhozeno jen proto, že původního majitele už jen nebaví. Může tak udělat radost někomu jinému – já si tak dělám radost hodně často :)

Mi se strašně líbily ty prostory. Prostě správná fabrika, palety, cihly… to mám ráda. Oblečení jsem očima prolétla, popadla jednu sukni a pak jsem si blbla s interaktivní expozicí. Ta mě bavila. Ale nevydržela bych se v tom přehrabávat jako ty:) Kde jsem naopak vydržela déle, to byl koutek pro kutilky – byla tam ta paní co umí šít a možnost upravit si oblečení. Prostě „udělej si sám“. A to se mi líbí tak nějak ve všem. v šití, vaření…

Ano, i v kuchyni se dá praktikovat do jisté míry udržitelnost.

Někdy je to zbytečná piplačka a vyplatí se koupit hotovou věc, někdy zase ne. Třeba to makové mlíko jak jsme zkoušely:) Práce spousta, věřím, že to má spoustu vápníku, pít se to dalo, ale pro mě poměr práce/výkon nevhodný prostě. A stejně jsem ráda, že jsem to prubla:)

Jo, makové mléko je trošičku úlet :) Mák miluju, ale v té tekuté formě mě až tak nebaví, a nejen kvůli zdlouhavému procesu výroby. Na druhou stranu, pro některé lidi je celkem nepostradatelné – jo, už jsem zase u těch veganů. A někdo si ho bude doma vyrábět jednoduše proto, že se mu příčí myšlenka těch stovek zvířat trpících v úzkých kójích bez možnosti výběhu na zelenou trávu, kde by se nakrmila přirozeným způsobem, což se samozřejmě odrazí na chuti produktů, které z těch zvířat získáváme: mléko, maso, pokud to vztáhnu dál, tak i vajíčka od slepiček z podestýlky a tak dále. Uznávám, takhle radikální nejsem a asi nebudu, i když mléko z farmy je chuťově úplně jinde a ráda si ho občas dopřeju. To je ostatně to samé, co ty kupuješ na těch trzích, že? Ale pro některé lidi je to rozhodující faktor při nákupu potravin, tak jim to neberme :) Mně třeba baví vyrábět si doma vlastní ovesné celozrnné sušenky – jsou mnohem lepší než kterékoli kupované, je jich víc za méně a nadto vím, co do nich dávám. Žádná chemie – to se taky počítá. ;-)

DSC_2305

Jo, tak mlíko je poslední dobou docela kontroverzí téma – pomalu se bojím o něm s lidmi mluvit:) Někteří tvrdí jen jak je hrozně špatné, škodlivé, jiní ho pijou a je jim jedno jaké, ak jsou tady ti, kteří ho rádi, ale chtějí aby zvířata žila důstojně… No já jdu hlavně po chuti, nebudu tvrdit, že ne – nicméně si myslím, že chuť masa i mlíka prostě je ovlivněná tím jak zvíře žije/žilo (u masa by to bylo jinak ještě morbidnější, kdyby tam nebyl ten minulý čas, že…). Proto se mi i líbí v Praze a okolí to rozvážení mléka z farmy Němců – Mléko z Farmy. Je čerstvé, je dobré a pořád je to rodinné, lidi k tomu mají vztah… a to je důležité. A tyhle malé projekty (rozrůstá se to hezky, ale v porovnání z řetězci..) ukazují, že jde se stravovat trošku jinak, přemýšlet o tom co do sebe cpeme, z jakých zdrojů… A že to nemusí být nutně děsně drahé a nestihnutelné. Jen to chce více plánovat. Ale jako vše: je to o prioritách.

S tím pěstováním mám opačný problém – jsem asi jediná ženská, která musí jezdit do Baumaxu když chlap není doma – protože jsem schopná táhnout šílená množství zahradnických potřeb, takže si pak klepe na čelo.. Jako u oblečení už si zvykl, ale tohle uznávám je trošku ve větší míře no.. Celý balkon je pro mě místo k pěstování jídla – někdy s většími, někdy s menšími úspěchy. Mám tam pažitku, petržel, majoránku, mátu, šalvěj, stáleplodící jahody, balkonová rajčata Aztec a Bajaja (loni byla super, po zmrzlých půjdou ven i letos, zatím jsou zasetá uvnitř), bazalku, teď zkouším i různé saláty, rukolu, lesní jahody a koriandr a tymián… to jsou všechno věci, které není třeba přes vegetační období vozit z druhé půlky zeměkoule. Na to mi stačí balkon.

trh6

Jop. Jediný nákup. Nikoliv první.

Motem celé této akce, jejímiž sponzory jsou všichni zde je: „Žijte zdravě, užívejte s mírou, myslete na planetu a myslete na lidi. Buďte upřímní k sobě i svému okolí, žijte na rovinu a natolik udržitelně, abyste se za své jednání nemuseli stydět. A do pojmu „jednání“ započítejte cokoliv, co děláte během dne, to, co doma jíte, jaký odpad za sebou zanecháváte, v čem perete, čím jezdíte, jak mluvíte s lidmi, případně jaké zlo/dobro předáváte vašim dětem. ŽIJTE LOHAS!“ 

Pokud si myslíte, že to splňujeme, můžete pro nás zahlasovat od 20.4. na facebooku Lohas (zde). Výhra je veliká…

kompozice-1

 Dvě Verunky

Příspěvek byl publikován v rubrice ... a tak dále, Co nás ještě baví se štítky , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

6 komentářů u Jsme LOHAS?

  1. Filipíny napsal:

    Každý to splňuje do určité míry, nikdo nějak zvlášť. Tohle je fakt tak blbej marketingovej trik :(. Nikdo nemůže říct, jó ta není LOHAS, všichni můžou říct – je málo LOHAS, mohla by bejt víc.

    • udvouverunek napsal:

      Jo, určitě někdo víc, někdo míň a v různých ohledech… přišlo mi, že smyslem akce bylo hlavně dát více do povědomí, že každý může trošku něčím přispět… a že věci jdou dělat i jinak. Prostě se trochu zamyslet… (jinak nejvíc „LOHAS“ by byl asi nějaký domorodec bez elektřiny a podobných vymožeností…, ale o to nám úplně nešlo:)) Veronika

  2. Petra napsal:

    Líbí se mi, jakým stylem jste článek pojaly :-)

  3. Natálka napsal:

    přiznám se, že už mi LOHAS články trochu lezou krkem, ale ten váš jsem úplně zhltla! parádně jste to pojaly :)

  4. udvouverunek napsal:

    Díky, holky! :) Původně to nebylo takhle v plánu, ale jak jsme tak v uplynulých týdnech s Veru o našem lohas článku debatovaly, napadlo nás v závěru z toho jednoduše udělat rozhovor. Když jsme na to dvě… ;-)
    Verunka

  5. Pingback: Lohas projekt – dárkový balíček |