Pokus o datlové koláčky

Prohrabala jsem koncepty a našla jeden zapomenutý pečící článek. A datle jsou teď s trendem raw stravy populární, tak co.. I když jsem ho psala s Vánoční tematikou:) :

V čajovnách občas prodávají po jednom zabalené datlové koláčky. Jsou hebké, měkké, sladké, ale ne moc… prostě geniální! Dlouho jsem hledala ten správný recept, který by se tomu blížil (většinou když jsem zadala tento termín do google, vyjely mi spíše různé buchty a těsta s částmi datlí…) a pak čekala, až budou v obchodě zase datle za rozumnou cenu… Takže před Vánoci nastal můj čas. Čas experimentu.

V Dadalově kuchařce, mém oblíbeném zdroji informací o jídle z východu jsem se dozvěděla, že to co hledám jsou  Maamul/Ma’mul. Koláčky z těsta s náplní, které se většinou pečou v ozdobných vyřezávaných formičkách. Pořizovat formičky jsem se nechystala, ale hned se mi vyhledávaly návody lépe, i když se dost lišily. Začala jsem mít pocit, že je to asi jako s bramborovým salátem: co rodina, to recept. Někdo dává vodu, jiný mléko, jiný růžovou či květovou vodu, máslo nebo i olej, ghee, do těsta přidává černuchu, mouky/krupice v různém poměru atd. Po přečtení několika z nich jsem se rozhodla pro následující:

 

Těsto: 1 hrnek jemné krupice, 1 hrnek hladké mouky, 125 g rozpuštěného másla, mléko dle potřeby, půl lžičky sody, 1 a půl  polévkové lžíce cukru

Náplň: balení datlí, kardamon

 

Rozpustila jsem máslo, do mísy nasypala mouku a krupici a pak hňácala. Moc se to nechtělo spojit, pořád se to sypalo, čekala jsem až se to vstřebá, lepšilo se to.. ale přiznám se, že jsem se pak neudržela a přidala ještě polévkovou lžíci oleje a doufala, že to nebude vadit. Pak jsem těsto uklidila do lednice a začala vyrábět náplň.

A teď co s datlema? Údajně se dají rozmixovat, hm, to zní málo šíleně. Tak jsem je vypeckovala, dala do rendlíku a čekala až zkaramelizují a změknou. Samotnou by mě to nenapadlo, ale někde psali, že se mají dát do trouby rozpustit. Nezdálo se mi to moc pravděpodobné. Ale zkusit jsem to musela. Jen jsem to raději dala na sporák abych na to viděla. Nenechávejte je ani chvilku bez dozoru! A pořád raději míchejte. Začaly se mi přichytávat. Nicméně se opravdu slupka i vnitřek rozpustil! Jen vnitřní části plodů – ta bílo chlupatá zůstala (endosperm). Ještě jsem vmíchala lžičku kardamomu a nechala vychladnout.

Vytáhla jsem těsto z lednice… a bylo úplně tvrdé. Takže jsem počkala až trošku zteplá, přilévala po kapkách mléko, hňácala, cukr a sodu a dále hnětla… Dokud nemělo těsto konzistenci lineckého. Tak aby se spojovalo, ale zároveň nebylo příliš vlhké. Pak jsem nabírala hrstičky a v dlani rovnala na co nejtenčí plátky, ale dost praskalo, musela jsem být opatrná… Do středu každého elipsoidu (snažila jsem se o rovnoměrnost, ale… neumím to) jsem vložila tolik náplně kolik se vešlo. A zavřela.

Plech jsem vyložila pečícím papírem, naskládala na něj vytvořené útvary a dala do 200 stupňové trouby na 20 minut.

A… popraskalo to.

Cukroví jsem nechala přes noc uležet, údajně mělo změknout. Co vám budu povídat… Změklo, ale pořád bylo suché. Ne tak krásně vláčné jak si ho pamatuji. Spíše opravdu prašné jako linecké. Takže příště vyzkouším použít místo kypřícího prášku droždí jak radí některé recepty. Možná si i zaexperimentuji s podílem mouky a krupice. A rozhodně to bude chtít více náplně. Hostům bych je nedala, protože ačkoliv mi chutnají, nevypadají zrovna moc hezky a není to nic čím bych se chlubila. (blog se nepočítá, tady si stěžuji, že mi to nevyšlo)

Znáte nějaký recept s datlemi? Máte pro mě nějakou radu ohledně toho, co se tady snažím vytvořit?

Veronika

Příspěvek byl publikován v rubrice Vaření se štítky , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

4 komentáře u Pokus o datlové koláčky

  1. Radu nemám, nepeču, dyť víš… :-)

  2. besthero napsal:

    recept určitě vyzkouším :) díky. vypadá to dobře

    DailyInspiration