Nejvyšší čas na bez!

Slíbila jsem na našem facebooku článek o bezovém sirupu, tak tady ho konečně máte! Před léty jsem už jeden návod uveřejňovala, letos zkusila lehce jiný postup. Nejvtipnější na tom je, že ho skoro nepiju (čaj z květů mi vždycky zabral na kašel, ale nechutnal, bezinky jsem neochotně žužlala, tohle mě zaujme tak na dvě skleničky – zkrátka bezu si vážím, použiju, když potřebuju, ale není pro mě), takže dělám do zásoby a pro známé. Recept bez vaření květů zde!

5e231f74-01e5-48a5-a238-2d3bb597b771

Plánovala jsem přípravu na víkend hned jak jsem jedno pondělí viděla otevřené první květy bezu. Konec týdne ale propršel, takže jsem vše odložila. Ale aspoň už jsem měla nakoupený cukr – tři kila třtinového neběleného a kyselinu citronovou. Další sobotu jsem se chystala na „lov květů“ – nejdříve jsem převařila vodu a nechala ji chladnout, aby měla pokojovější teplotu až se vrátím. A odpoledne vyběhla k lesu, abych zjistila, že spousta lidí přede mnou měla stejný nápad, a tak bylo hodně květů obraných. Nechtěla jsem sbírat u cest, a tak jsem se trošku prošla. A našla.

850a1b79-6951-4d36-a658-7d93d5832d6f

Je důležité trhat zdravá, otevřená květenství, ale to vám asi nemusím říkat… Doma jsem do hrnce se skoro vychladlou vodou nacpala květy, aby plně využily místo v něm a nechala je být. 24 hodin. Pohledala jsem flašky – zejména whiskovky vypadaly dobře (já věděla, že se budou hodit i na něco jiného než jako vázy!) a zjistila, že je jich málo. Co naplat – museli jsme večer vypít víno. Jinak by nebylo do čeho dát sirup, že. A drahý říkal, že se obětuje…

Další den stačilo vymýt sklenice jarem a následně pořádně horkou vodou, nasypat cukr do hrnce s květy a na malý plamen (či stupeň) lehce zahřát. Nechtěla jsem vařit, abych nezničila vše dobré, takže jsem jen míchala a zahřívala, aby se cukr rozpustila  případně se odpařila přebytečná tekutina. Vycházelo to tak čtyři litry vody na tři kila cukru. A pak přisypat kyselinu citronovou pro chuť i konzervaci (sypala jsem a ochutnávala – cílem bylo maximální množství, aniž by byla chuť „nebezová“).

11d15724-d769-4684-82f3-b3cbf11fed23

Lahvování následovalo. S cezením je vždycky u mě problém – jsem schopná zalepit vše okolo cukrem. Včetně podlahy a kočky. Letos jsem zkusila dát do trychtýře filtr na kafe (na drip). Filtrace dokonalá, akorát to strašlivě trvalo. A já měla jen jeden trychtýř. A málo trpělivosti. Simultánně jsem začala stáčet do dalších flašek skrz clever driper. Květy se ve většině případů skrz nedostaly a mělo to řádnou stabilitu:) Jen jsem si připadala trošku jako cvok.

0b5622c3-1499-44bc-a42a-56581f599a21

Sirup tedy ceďte jakkoliv, budu ráda za tipy, ať příští rok zase nevymýšlím přílišné šílenosti (no, vlastně dřív – chystám se na meduňkový, jen co ještě trochu povyroste). A skladujte v lednici.

Veronika

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Co nás ještě baví, DIY, Vaření se štítky , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

6 komentářů u Nejvyšší čas na bez!

  1. Ivet napsal:

    K bezu mám podobný vztah jako ty – chovám ho v úctě, ale nemiluju…ovšem s meduňkou, to by byla jiná, jestli se odhodláš, určitě napiš, jak jsi to dělala, ať se mám po kom opičit :-)

    • udvouverunek napsal:

      Určitě napíšu, zatím jsem ale sklízela jen na sušení… všecko teď expanduje, je to paráda! Veronika

  2. S. napsal:

    Jelikož na cedění nemám nervy a jsem na to také extrémně šikovná… sirup všude. Tak cedím tak, že dám do cedníku utěrku nebo plátno a leju přes to do jiného hrnce a pak již čistý sirup přelévám do lahví… K bezu mám podobný vztah jako ty, ale manžel ho miluje, takže letos máme asi 15 litrů… a ještě mně čeká mátový, meduňkový, šalvějový, levandulový.. sama to skoro nepiji, ale muž má velkou spotřebu a mne baví zkoušet nové a nové druhy….a některé příchutě opravdu překvapí… v zimě byl skvělý skořicový a badyánový…

    • udvouverunek napsal:

      Jo, taky mám upatlanou celou kuchyň, takže se snažím toho navařit co nejvíc, abych uklízel jen jednou:) Levandulový mě taky láká, ale mám zatím málo levandule. Snad příští rok. Badyánový zní zajímavě…. Veronika

  3. Lucie napsal:

    Zdravím, informace, že „varem se zničí vše dobré“ je tak trochu mýtus ;) Kopíruju pár vět z Kuchařky ze Svatojánu u receptu na bezový sirup:
    „Vitamíny podléhají zkáze vlivem teploty, ale i hodnot PH, kyslíku a světla. Takže ani u květů luhovaných za studena (macerátu) vám příliš vitamínů nezbude. Varem se vyluhují do vody (kterou samosebou nevyléváme) nejen vitamíny, ale především léčivé látky obsažené v bylinách, v tomto případě v květech bezu černého – a to flavonidy, silice, organické kyseliny, minerální látky, třísloviny a slizy, o něž varem nepřijdeme. Mnoho těchto látek se naopak varem uvolňuje ve větší míře než pouhým luhováním. V bylinářství má většinou odvar razantnější účinek než výluh.“
    Kuchařka ze Svatojánu + všechny její recepty na Facebooku: https://www.facebook.com/KucharkaZeSvatojanu/ Vřele doporujučuju projít, pokud máte kladný vztah ke zdravému jídlu a životnímu stylu a pokud už ji dávno nesledujete :)

    • udvouverunek napsal:

      Mýtus – no jak se to vezme. Záleží co člověk chce zachraňovat:) Proto se z některých rostlin dělaly maceráty a z jiných čaje, něco se nechávalo „dozrát“ na sluníčku, něco přejít mrazem, něco čerstvé, něco sušené… Je pravda, že u bezu mi nejde o vitamin C, takže mu asi var neuškodí (když ho používám na kašel, tak vroucí vodou zalívám sušené květy…), ale nějak mi to k tomu sirupu nejde. Veronika

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *