Co s bylinkami a jinou úrodou?

Vím, že už je trochu moc podzim, a tak je tento článek skoro neaktuální. Nicméně věřím, že jste ještě vše nesklidili a mé tipy vám něco přinesou. Aspoň zábavu, pokud ne praktické využití. Co tedy můžete dělat s věcmi, které vypěstujete?

bylinky-5

Na zahradě jsem začala trávit více času – ale naprosto dobrovolně! (o plánech a průběhu plnění si můžete přečíst tady a taky tady) Součástí péče o zahradu je ale i sklízení. A někdy zkrátka nestihnete spotřebovat vše hned (i když na čerstvou bazalku podle mě nic nemá) a navíc chcete mít zásoby na zimu (jsem strašný sysel – všechno bych skladovala a schovávala „na horší časy“).

bylinky5

Sušení a nakládání do oleje

Usušit lze skoro vše. Jako vážně. Od máty a dobromysli až po šípky. Od jara začínám šalvějí, kterou dosušuji průběžně (lístky obírám, když je potřeba), mátou, řebříčkem, dobromyslí, saturejkou, pokračuji meduňkou, tymiánem, rajčaty, jablky, švestkami, hruškami.. prostě tím co je. Všecko v sušičce. Na bylinky používám nižší teplotu (35, poté u máty a meduňky zvyšuju na 42), na ovoce podle toho kolik mám času a jak se mi chce (zdá se mi, že u vyšší teploty jablíčka tolik nehnědnou). Sušička je naprosto úžasná věc, když má časovač a nastavení teploty. Jednoznačně nejlepší věc, co jsem si letos pořídila.

Rajčátka nesuším úplně, jen tak, aby šla naložit do oleje (přesušená nerada, ale je potřeba pohlídat, aby se nezapařila a rychle nakládat – letos jsem takhle dvě várky vyhodila, protože jsem naplánovala naložení a nakonec se nedostala domů nebo musela mimo plán do práce atd… chytlo to plíseň). Skladuju ve sklenicích z IKEA s patentem anebo zavařovačkách. Rajčata krájím na měsíčky, solím, skládám do sklenic a zalévám olejem – směsí olivového a slunečnicového, k tomu přihazuju dobromysl, bazalku a někdy česnek. Vypadají nádherně!

bylinky4

Mražení

Jak mi oregano více chutná sušené, některým bylinkám to spíše ubírá. Bazalka je typický příklad. Takže očistím, nasekám, nacpu do tvořítek na led, zaliju lehce vodou (aby vše zůstalo kompaktní) a mrazím. Poté vyklopím a přesunu do uzavíratelných pytlíčků – ideálně s popisky (hádejte kolik jich má popsaných…). A jede se dál… Obdobný postup používám s bylinkovým máslem a pestem.

bylinky1

Bylinkové máslo

Prostě úžasná věc! K bagetě nebo tmavému chlebu jen tak, pod sýr namazat…. a jsem spokojená. Navíc máslo z tvořítek na led hezky vypadá (pokud servíruji k pečivu někomu jinému, dám do mističky spolu s nožem – ať se perou sami). Jen doporučuji tvary, které jsou větší, ať se vám zbytečně nepolámou hrany (např. hvězdičky už nebývají vždy 100% celistvé). A postup? Trochu rozehřejte máslo – při pokojové teplotě (my teď máme 18 stupňů, to se nepočítá…), omyjte a nakrájejte bylinky najemno. Používám různé kombinace – např. tymián s dobromyslí, šalvěj s dobromyslí, bazalku se saturejkou… mixujte dle chuti (čistá pažitka je taky skvělá). Smíchejte s máslem, osolte dle chuti a nechce pár hodin uležet. Poté napěchujte do formiček na led, zamražte, dejte do pytlíčků. Hotovo. (v lednici vydrží asi jako máslo, ale v mrazáku klidně celou zimu)

bylinky2

Pesto

Zelená směs, kterou používám na těstoviny, k dochucení masa nebo jako pomazánku. Úroda rukoly byla obrovská (strašně mi chutná, tak jsem zasela hodně semínek) a ačkoliv jsem ji používala skoro ke všemu, pořád dorůstala. Pesto bylo skvělým řešením – jen to mixování ještě nemám vychytané. Každopádně stačí rozmixovat rukolu, bazalku, olivový olej (případně i jiný dle chuti), sůl, kešu oříšky (namočené) a granmoravii (nebo parmezán jestli chcete – nicméně bez něj to funguje taky, dělala jsem verzi pro veganské přátele), a hotovo.  Nacpat do skleniček a dolít olejem – vydrží cca týden v lednici. A zbytek zase zamrazit….

bylinky6

Dalším způsobem uchovávání je zavařování. Kromě švestkového chutney, které jsem zase dělala, protože se loni všechno snědlo jsem se ale letos do dalších nepouštěla. Uvažovala jsem sice zase o špendlíkové marmeládě, ale dodělávala jsem další věci na zahradě, takže odsunuto na jindy. Teď mě čeká šípková, muhehe.

Veronika

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Co nás ještě baví, Vaření se štítky , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *